Botwinka gospodarza Zdzicha

Składniki:

  • 1 duża wieprzowa kość
  • pęczek włoszczyzny
  • pęczek botwinki (ok. 0,5 kg)
  • 2 duże buraki
  • pół dużej śmietany 12%
  • kopiasta łyżka masła
  • 2 jajka na twardo
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • koperek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wkładamy kość, włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wszystko zimną wodą i gotujemy do powstania bulionu.  Botwinkę kroimy (całą, z liśćmi 😉 ) wraz z burakami, umieszczamy w niedużym garnku i zalewamy niewielką ilością bulionu. Dokładamy masło i sok z cytryny, doprawiamy solą i gotujemy. Gdy buraki będą już miekkie, łączymy naszą botwinkę z pozostałym bulionem, zabielamy śmietaną, doprawiamy według uznania i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotową botwinkę nalewamy do misek, posypujemy posiekaną zieleniną, a w gratisie wrzucamy do każdej miski jajko przekrojone na pół. Podajemy z gotowanymi młodymi ziemniaczkami okraszonymi skwarkami z wędzonego boczku.

Reklamy

One Comment Add yours

  1. Pietrek pisze:

    Zaiste, chędogi przepis, cni gospodarze!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s