Hit imprezy

Wykonanie tej sałatki nie wymaga ukończenia francuskich szkół kucharskich, nie wymaga też żadnych cudacznych komponentów w kosmicznych cenach (…do tej eleganckiej sałatki potrzebna będzie świeża, najlepiej jeszcze żywa, ośmiornica, łyżka warzywnego ghee i płetwa rekina. Wszystko to dostaniecie, drogie panie, w każdym osiedlowym sklepiku…) ani 12 godzin na jej przygotowanie. Sałatka jest BANALNA, a mimo to zawsze pierwsza znika ze stołu na imprezach i wiele osób następnego dnia dzwoni do nas po przepis na „tę zajebistą żółtą sałatkę”. A przepis jest prosty, aż wstyd:

Składniki: 

5-6 dużych ziemniaków

5 jajek na twardo

1 średnia cebula

Majonez Kętrzyński ( wszystkie inne mogą zniknąć)

Curry, liść laurowy (opcjonalnie), pieprz, sól

Sposób przygotowania: 

Ziemniaki gotujemy „w mundurkach”. Wrzucamy je do już gotującej się wody, albowiem wtedy więcej ziemniaka w ziemniaku ostanie się. Dla aromatu możemy dorzucić ze dwa liście laurowe. Po ugotowaniu czekamy, aż ziemniaki wystygną, ażeby rączek swych białych nie poparzyć, po czym obieramy je (ziemniaki, nie rączki) ze skórki. Kroimy w kosteczkę ziemniaki, jajka i cebulę. Mieszamy wszystko z majonezem i doprawiamy wg smaku. Curry nie żałujemy, sypiemy obficie- sałatka powinna mieć bardzo intensywny żółty kolor. Najlepiej smakuje po kilku godzinach „przegryzania się” w lodówce. KONIEC.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s