Spanakotiropita

Tradycyjny grecki placek szpinakowo-serowy. W Grecji kawałki tego placka sprzedawane są w większych miastach niemal na każdym rogu, coś na kształt naszych bułek z parówką itp. 😉

Składniki:

3 opakowania ciasta francuskiego (my używamy tego z Biedronki)

400 g szpinaku mrożonego

Opakowanie sera feta

100 g sera żółtego

1 duża cebula

Pęczek koperku

2 rozkłócone jajka

Oliwa

Suszona mięta, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak przyprawiamy miętą, gałką, solą i pieprzem i gotujemy do czasu, aż wygotujemy większość wody (ok. pół godziny). Zdejmujemy z ognia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do szpinaku. Następnie dodajemy posiekany koperek i pokruszoną fetę (nie ma sensu jej kroić, i tak wyjdzie z niej papka). Dodajemy jajka i wszystko delikatnie mieszamy. Każdy płat ciasta kroimy na pół. Okrągłą formę smarujemy oliwą. Układamy w niej 3 warstwy ciasta, każdy smarując oliwą. Posypujemy tarkowanym żółtym serem. Wykładamy masę szpinakowo-serową i przykrywamy kolejnymi 3 warstwami ciasta, również pamiętając o posmarowaniu ich oliwą. Górną warstwę ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 160 stopniach ok. 30 – 40 minut.

Reklamy

One Comment Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s