Charakterny kapuśniak z młodej kapuchy

Składniki:

pół główki młodej kapusty

2 marchewki

1 cebula

1 por

1 puszka pomidorów

2 kiełbasy chorizo (aktualnie są w Biedronce w przystępnej cenie) bądź inne dobrze doprawione

oliwa

2 ząbki czosnku

bulion wołowy

tymianek, majeranek, cząber, sól

Sposób przygotowania:

Kiełbasy gotujemy, ściągamy z nich skórę i kroimy w plastry. Gotowanie jest konieczne, albowiem skóra lepiej po nim schodzi i kiełbasy bardziej skłonne do pokrojenia są. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, pora i marchewki w plasterki, po czym podsmażamy wszystko kilka minut na rozgrzanej oliwie.  Kapustę (bez głąba, rzecz jasna) kroimy na duże kawałki. W dużym garnku gotujemy bulion.  Wrzucamy do niego kiełbasę wraz z warzywami, dodajemy puszkę pomidorów, doprawiamy solą i ziołami (po dużej szczypcie). Pieprzu nie dodajemy – kiełbaski chorizo nadają potrawie wystarczająco pikanterii. Gotujemy kapuśniak, aż warzywa zmiękną (ok. 30- 40 minut). Podajemy z chrupiącym pieczywem posmarowanym masłem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s