O świni, która chciała być krową, czyli wieprzowina a’la Strogonow

Oryginalny Strogonow przygotowywany jest z polędwicy wołowej. Jako że nie jesteśmy JESZCZE obrzydliwie bogaci, a chcieliśmy zjeść coś ciekawego, zamieniliśmy krówkę na tańszą, lecz równie sympatyczną, świnkę 🙂

Składniki:

0,5 kg chudej wieprzowiny

1 duża cebula

6-7 dużych pieczarek

1 duża zielona papryka

3 ząbki czosnku

0,5 l bulionu wołowego

mała śmietana 12 lub 18 %

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki mąki

oliwa

masło

gałka muszkatołowa ,natka pietruszki,  sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy jak na gulasz i solimy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i posiekanym czosnkiem (ok. 6 minut).  W dużym garnku przygotowujemy bulion i zaprawiamy go mąką i koncentratem pomidorowym.  Do garnka przekładamy zawartość patelni i pozwalamy mu „pyrkać” sobie na malutkim ogniu. W tym czasie na maśle smażymy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w drobną kostkę paprykę, po czym dodajemy je do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok. 30-40 minut ( do miękkości świnki). Pod koniec dodajemy śmietanę w ilości dowolnej. My lubimy jak jest dużo, tłusto i niezdrowo 😉 Posypujemy natką pietruszki i podajemy z ryżem.

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Fiolunka pisze:

    Oj zjadłabym taką michę 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s