Krycha i Zdzichu we Francji – Quiche z pomidorkami

Może nie wygląda najpiękniej, ale smakuje naprawdę świetnie  🙂

Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego

2 jajka

300 ml mleka

2 garści żółtego tarkowanego sera

50 g sera z niebieską pleśnią

ok. 7 cienkich plasterków dobrej gatunkowo wołowej szynki (my użyliśmy włoskiej szynki Bresaola)

6 pomidorków koktajlowych

oliwa

pieprz, sól

Sposób przygotowania:

 Okrągłą formę smarujemy oliwą i wykładamy ciastem francuskim, brzegi wyciągając do góry. Na ciasto wysypujemy ser żółty, pokruszony ser pleśniowy i niedbale porwaną na nieduże kawałki szynkę. W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka i mleko, doprawiamy do smaku i wlewamy do formy. Pomidorki przekrajamy i każdą z połówek „wtykamy” w masę mleczno-jajeczną. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, aż ciasto będzie gotowe, a masa lekko zarumieniona (ok. 35-40 minut).

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. Anonim pisze:

    smakowicie wygląda to danko:)

  2. Anonim pisze:

    Smakowite danko:)

  3. witaminkaa pisze:

    Wygląda prawdziwie i pachnie aż w Opolu:)

  4. basiaP pisze:

    fajne to quiche:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s