Pożywne kotlety z mięcha i kartofli

Składniki:

4 duże ziemniaki

250 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

1 duża cebula

3 duże pieczarki

Kawałek boczku wędzonego (ok. 4/4 cm)

Pół pęczka natki pietruszki

1 jajko

Bułka tarta

Olej

Rozmaryn, zioła prowansalskie, cząber, majeranek, bazylia, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na skwarki. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu boczku dolewamy łyżkę oleju. Cebulę i pieczarki kroimy w kosteczkę i smażymy. Natkę pietruszki siekamy. W dużej misce łączymy ziemniaki, mięso, cebulę, pieczarki, boczek, natkę pietruszki, jajko, 3 łyżki bułki tartej, przyprawiamy wg własnego uznania i dokładnie mieszamy. Formujemy duże kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto. Podajemy z surówką ze świeżych warzyw.

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. graforoman pisze:

    Faktycznie dobra zagrycha. 🙂

  2. karmel-itka pisze:

    pyszne kotleciki ;]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s