Zapieksa

Tym razem bez mięsa. Popełnienie tego dania było podyktowane koniecznością- odwiedziła nas przyjaciółka wegetarianka. Być może to, co teraz napiszemy zabrzmi nieprawdopodobnie, ale wyszło SMACZNE COŚ. Co nie oznacza, że przechodzimy na wegetarianizm, ooo nie! Życie bez mięcha to przeca nie życie.. 😉

Składniki:

2 szklanki makaronu kolanka

2 szklanki startego żółtego sera

1 mozzarella

1 duża cebula

3 duże pieczarki

1 mała czerwona papryka

3 ząbki czosnku

2 puszki pomidorów

2 kromki chleba

oliwa z oliwek

masło

bazylia, oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Dodajemy pomidory z puszki i zioła. Przyprawiamy do smaku. Dusimy do powstania gęstego sosu.  Blachę natłuszczamy oliwą. Na dno wlewamy 1/3 sosu pomidorowego. Przykrywamy 1/3 makaronu i posypujemy 1/3 sera. Następnie powtarzamy przekładanie warstw, do wyczerpania składników. Na końcu układamy plastry mozzarelli. Chleb kruszymy i tymi okruszkami posypujemy wierzch zapiekanki. Układamy kilka wiórków masła na całości potrawy. Posypujemy obficie bazylią. Pieczemy w rozgrzanym do 160 st. piekarniku do momentu, aż ser i okruszki się zarumienią.

 

 

Reklamy

One Comment Add yours

  1. hr pisze:

    umm wreszcie coś normalnego do wszamania ;D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s