Kiełbacha na styl włoski

Składniki:

6 małych surowych, dobrze doprawionych, kiełbasek wieprzowych (my użyliśmy tradycyjnych angielskich kiełbasek)

ok. 5 dużych ziemniaków

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 papryka żółta

2 duże cebule

min. 3 ząbki czosnku

pół szklanki przecieru pomidorowego

1 kulka mozzarelli

oliwa

ocet winny

bazylia, oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie smażymy kiełbaski, aż skórka się apetycznie przyrumieni. Zdejmujemy z patelni i kroimy w grube plasterki. Paprykę kroimy w paski, cebulę w porządne piórka, a czosnek w drobną kosteczkę. Smażymy wszystko do miękkości, często mieszając. Zdejmujemy z patelni. Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki. Na patelnię dolewamy oliwy i smażymy ziemniaki na złoty kolor. Odlewamy zbędną oliwę i dorzucamy do  ziemniaków wszystkie usmażone uprzednio składniki. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i octem winnym. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i chwilę dusimy na małym ogniu. Następnie przekładamy całość do naczynia żaroodpornego, układamy na wierzchu plasterki mozzarelli i posypujemy bazylią. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku ok. 15- 20 min. 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s