Zagrycha Sycylijczyka

U nas chłopy zagryzają salcesonem, a na słonecznej Sycylii gruszkami miłości, czyli bakłażanami… eeeeh, tacy to pożyją…

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 4 duże pomidory ( my użyliśmy odmiany malinowej)
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 300 g startego parmezanu (z powodzeniem można też użyć zwykłego sera żółtego)
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • min. 4 porządne ząbki czosnku
  • oliwa
  • suszona bazylia, oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5- 1 cm. Plastryr nacieramy solą i odstawiamy na ok. pół godziny, żeby puściły sok. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy: kroimy pomidory i czosnek w kosteczkę i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy odrobinę oliwy, koncentrat pomidorowy, posiekane liście bazylii i przyprawiamy do smaku. Gotujemy na malutkim ogniu do powstania w miarę jednolitego, gęstego sosu. Plastry bakłażana płuczemy z soli i podsmażamy na rozgrzanej oliwie ok. 2-3 min. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie układamy kilka plastrów bakłażana (tak, aby szczelnie zakryły dno). Następnie wylewamy część sosu pomidorowego, na który z kolei układamy kilka cienkich plasterków mozzarelli i posypujemy częścią sera. Czynności te powtarzamy kilkakrotnie ( u nas składników wystarczyło na 4 przeł0żenia). Całość zapiekamy ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Przepis bierze udział  w akcji Viva Italia! w kategorii antipasti, czyli pyszne, włoskie przystawki.

Advertisements

One Comment Add yours

  1. witaminkaa pisze:

    Ja poproszę:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s