Jagnię Juliusza Cezara

Jagnięcina przyrządzona w klasycznym rzymskim stylu. Łączy w sobie smaki typowe dla kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki:

  • 70 dag jagnięciny
  • kubek bulionu z baraniny
  • ok. 50 dag czarnych drylowanych oliwek
  • mała puszka  anchois
  • min. 5 ząbków czosnku (nie zaszkodzi więcej – zimno się robi, trza się uodparniać na choróbska wszelakie)
  • garść świeżego tymianku
  • garść natki pietruszki
  • kubek czerwonego półwytrawnego wina ( najlepiej włoskiego, rzecz jasna)
  • oliwa
  • pieprz, sól (ewentualnie, po naszemu anchois nadają potrawie wystarczająco słony smak)

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, kroimy na nieduże kawałki ( ok. 1-1,5 cm) i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i winem i dusimy na niewielkim ogniu. Anchois, czosnek (duuuuuuużo czosnku!!! ;)) oraz tymianek miksujemy na gładką masę i również dodajemy do mięsa. Przyprawiamy jeśli uznamy to za konieczne. Dusimy pod przykryciem co najmniej godzinę (mięso musi byc delikatne i niemal „rozpływać się” w ustach). Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Podajemy z brązowym ryżem, kaszą bądź, tak jak my, z  ziemniaczanym piure (kartoflami w tym roku obrodziło wzięło, że aż strach! 😉 )

Przepis wędruje na akcję Viva Italia! do kategorii secondi piatti, czyli dania drugie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s