Ziemniaczany omlet

Jakeśmy już mówili, kartoflami w tym roku chędogo obrodziło. Z głodu zatem nie pomrzemy, a i popić czym będzie – Zdzichu już nastawił aparaturę na bimbe…… tfu… ten, no…..SOCZEK z kartofli.

A na poranną zagrychę elegancki i pożywny omlecik z ziemniaków:

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • pół papryki zielonej
  • pół papryki czerwonej
  • 4-5 kabanosów
  • 6 jajek
  • garść starkowanego sera żółtego
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kartofle obieramy i kroimy na małe cząstki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok.5 min. Paprykę kroimy kroimy w drobną kosteczkę, dorzucamy do ziemniaków i gotujemy kolejne 5 min. Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie razem z pokrojonymi w plasterki kabanosami, ziemniakami i papryką. Zdejmujemy z ognia. Jajka mieszamy z przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Mieszamy masę jajeczną z zawartością patelni i smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 4-5 min. Następnie pomagając sobie dużą pokrywką lub talerzem przerzucamy omlet na drugą stronę i posypujemy po wierzchu serem. Smażymy, aż jajko się zetnie. Kroimy na trójkątne kawałki jak pizzę.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s