Cycki pod pierzyną

Nasajmpierw, cytując klasyka, weźmisz czarno kure……..nie mata czarnych?! Nu dobra, insze jakieś też ujdą, byleby cytate. A jak już weźmisz, to se możesz taki cacusi obiadek przyrządzić:

Składniki:

  • 1 kurzy cycek
  • 4 duże pieczarki
  • 1 czerwona papryka
  • garść tartego żółtego sera
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • masło
  • mąka
  • gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cycka przyrządzamy a’la schabowe (mąka+jajko+bułka).  Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę i czosnek w drobną kostkę. Smażymy wszystko do miękkości na masełku z dodatkiem przypraw i ziół. Nie żałujemy gałki muszkatołowej – nada potrawie charakterystyczny smak. Cyckowe kotlety przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy pierzyną z pieczarek i posypujemy serem. Zapiekamy ok. 8 min. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Advertisements

6 Comments Add yours

  1. Smaczna Pyza pisze:

    o tak, gorące cycki pod pierzyną są super!

  2. Zdzichu pisze:

    Taaa, lubię sobie czasami takich posmakować….
    Zdzichu

  3. N. pisze:

    Wyglądają apetycznie 😀 na pewno zrobię!!

  4. Samantha pisze:

    Niebo w gębie !!!

  5. Zgadza się, Samantho 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s