Warkocz Maryny

…złocisty i pełen niespodzianek….

Apfelstrudel dla leniwych – czasochłonne oryginalne ciasto zastępujemy gotowym francuskim i też jest git.

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • 4 jabłka
  • garść rodzynek
  • porządna garść bułki tartej, zrumienionej na suchej patelni
  • masło
  • jajko
  • odrobina alkoholu
  • cynamon, cukier puder, cukier

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalewamy wodą i dolewamy odrobinę (tak na babskiego łyka) alkoholu. Niby najlepiej brandy, my tam się na takich wynalazkach, na myszach pędzonych, nie znamy… No więc zalewamy te rodzynki. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je na niewielkie cząstki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, słodzimy jak kto lubi i sążnie doprawiamy cynamonem. Podsmażamy, aż jabłka zmiękną. Łączymy z namokniętymi rodzynkami i bułka tartą. Płat ciasta układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i  kroimy na 3- centymetrowe paski, nie rozdzielając ich. Na środek płata, na całej długości nakładamy farsz jabłkowy. Następnie zawijamy farsz paskami ciasta, przeplatając je na zasadzie warkocza. Smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut. 

Reklamy

One Comment Add yours

  1. witaminkaa pisze:

    Kocham strudel z jabłkiem:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s