Kurczak słodko – kwaśny

Nu, do Chinów nas poniosło. Najpierw się balim trochu, bo to ludzie gadajo, że te Kitajce świństwa przeróżne jedzo. Na ten przykład potrafio takiego poczciwego Burka zeźreć. Albo kisiel z Mruczka zrobić. Dajta spokój, a tfu, toć to mięcho żylaste!  No ale inni znowu mówio, że cywilizowane jedzenie na kitajski sposób tyż zrobić można, więc postanowilim zaryzykować. Wypilim Miksturę Odwagi zdzichowej produkcji i zabralim się do roboty!

Składniki:

  •  duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała dymka
  • olej sezamowy
  • łyżka sody oczyszczonej
  • mielony czosnek, imbir

marynata:

  •  2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka wody
  • pieprz, sól

ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka

sos:

  • 8 łyżek keczupu
  • 9 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Pierś kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do pojemnika, mieszamy dokładnie z łyżką sody oczyszczonej i wstawiamy do lodówki na 15 min. W oddzielnym pojemniczku mieszamy składniki marynaty. Nastepnie kurczaka dokładnie myjemy z sody, marynujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Przygotowujemy ciasto i zanurzamy w nim marynowane kawałeczki kurczaka. Następnie smażymy je na głębokim tłuszczu, uważając, by się nie posklejały i nie przywarły do dna. Usmażonego na złocisty kolor kurczaka odkładamy. W rondelku podgrzewamy składniki na sos, mieszając do momentu rozpuszczenia cukru i miodu. Odstawiamy. W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju sezamowego ze szczyptą czosnku i imbiru. Dodajemy paprykę i cebulę pokrojone w duże kawałki oraz marchewkę pokrojoną w bardzo cieniutkie plasterki. Smażymy ok. 15- 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy kurczaka, sos i drobno posiekaną dymkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze minutkę. Podajemy z ryżem.

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Anonim pisze:

    lubię to!

  2. Aneta pisze:

    To chyba dla mnie danie 😀 ja też dziś robilam chinszczyzne ale z jakism sosem teryiaki:D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s