Azja pod strzechą

Kitajskim kurakiem się nie potrulim, to ryzykujem dalej, bo jak to mówio ludzie światowe i uczone (kiedyś takie nawet przez naszo wieś przejeżdżali, to podsłuchalim) „noł risk noł fan”!  Tera utknęlim na granicy kitajsko- indyjskiej i takie cósik nam wzięło i wyjszło:

 Składniki:

  •  podwójna pierś kuraka
  • 1 duża cebula
  • 250 g chińskiego makaronu (takiego z chińskich zupek prosto z Radomia)
  •  1 ząbek czosnku
  • 1 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • pół limonki
  • 2 kopiaste łyżki przyprawy curry
  • sól, pieprz
  • olej

 Sposób przygotowania:

W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę pokrojoną w krążki oraz utarty czosnek i imbir. Dodajemy pokrojonego w kostkę kuraka i curry, mieszamy i smażymy do miękkości. Następnie dolewamy bulion i mleko kokosowe, mieszamy. Dodajemy suchy makaron (można połamać na duże kawałki), przykrywamy i dusimy, od czasu do czasu mieszając. Kiedy makaron będzie miękki dolewamy sok z limonki, jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i podajemy.

Reklamy

8 Comments Add yours

  1. Cieszymy się, że się podobuje 🙂

  2. caliariesgirl pisze:

    Mmmm..SUPER
    Zrobię jutro!

  3. Gorąco polecamy i czekamy na opinie 🙂

  4. crummblle pisze:

    Mmm to musi być pyszne 🙂 Bardzo podobają mi się wstępy postów i strrrasznie chciałabym na Mazury! Pozdrawiam 🙂

  5. Nu, starajo się jak mogo 😉 A na szklaneczkie bimb…tegóż…no… herbatki, zapraszamy! 🙂

  6. Gosia pisze:

    Smakowicie tu na tym blogu..:)

  7. A dziękujemy i zapraszamy częściej! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s