Diabelnie łatwe ciacho Zdzicha

Powszechnie znana i lubiana jest ludowa mądrość „baby do garów”.  Jako że niedawno był (co bystrzejsi pewno zauważyli) Dzień Baby, to żem chciał dla Krychy miły być i uprzejmny. Znaczy się, zawsze jestem, ale tą razą tak na fest chciałem, bo to w telewizorni mówili, że niby na Dzień Baby tak trza.  Przylizał ja włosy, poprawił brewki, podbijam do Krychy i mówię: „Z okazji Dnia Baby idź i upiecz ciasto”.  A una? Zamiast się cieszyć, podskakiwać wesoło i dziękować, powiedziała, że nie umie i że jak se chce, to se sam mogie przy garach siedzieć, ot co. I jeszcze, że ja cham jestem.  Znerwowałem się, bo człowiek miły i w dobrej wierze działa, a tu takie cyrki mu własna, prywatna baba odstawia. Tfu, jemancypacji się zachciało, gadzinom!  Ale jak żem ochłonął (po szklaneczce, rzecz jasna), to się męskim honorem uniosłem i postanowiłem udowodnić, że ja tyż ciasto umim upiec, a co. I że filozofii tu żadnej ni ma. Bo i nie ma, czego przepis poniższy dowodem jest. A że ciasto śjakieś różowe wyjszło, to już insza inszość……..

Zdzichu

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kisielu truskawkowego (lub innego o czerwonym kolorze) w proszku
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • bułka tarta
  • cukier puder
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Jaja ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie miksujemy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu dekorujemy plasterkami bananów i cukrem pudrem.

 

Reklamy

18 Comments Add yours

  1. Dzikowiec pisze:

    Mmm… pychota!

  2. Samantha pisze:

    Ciacho wygląda bardzo apetycznie, a jakie proste! 🙂

  3. Kasia pisze:

    Fajnie wygląda, nie tam jakiś gnieciuch, tylko puchate ciacho ! 😀

  4. Smakuje lepiej niż wygląda 🙂

  5. Ha! Żem się starał! Dziękuję za uznanie 🙂

  6. Klaudia pisze:

    ale wyrosło ładnie.

  7. Klaudio, też się zdziwiliśmy 😉

  8. ho pisze:

    Zdzichu przy garach!? Cyba naprawdę koniec świata się zbliża. Mam nadzieję, żę w Krystynowej kuchni nie sopwodował żadnych drobnych eksplozji ;]

  9. Ciasto robi się tak szybko, że zwyczajnie nie zdążył nic zepsuć (choć pewnie starał się, jak mógł).
    Krycha
    PS …ale pozmywać po sobie nie raczył….
    😉

  10. Anonim pisze:

    Takie proste, a takie fajne. Super przepis!

  11. ho pisze:

    Ha! Pozmywać nie raczył, przecież to Babowe Święto było, coś od życia też powinnaś mieć Krystyno ;D

  12. Wystarczy, że przy Święcie Krychy to my się rolyma pozamienialim. A i proszę mnie tu Krystyny nie ten, no, buntować,o. 🙂

  13. Evitaa pisze:

    Bardzo ładne różowe ciasto, na Dzień Baby jak najbardziej odpowiednie 😀 a ja takie kisielowe z dzieciństwa pamiętam :).

  14. Aż żem się zarumienił wziął! Dziękuję uprzejmnie!
    Zdzichu

  15. Jakich wymiarów była blaszka ?

  16. Tradycyjnych – 25×36 cm

  17. ja pisze:

    a kisiel w proszku czy przygotowany?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s