Ziemniaki pieczone z boczkiem i lubczykiem na Noc Kupały

Zawsze się dziwujemy, jak ludziska przy połowie lutego wścieklizny jakiejś dostajo, że tynki walo czy cósik takego. Inni mówio, że to Dzień Zakochanych jest wtenczas. Nu, związku między temi tynkami i miłowaniem to my nie widzim ni chu chu, to raz. A po druge, to z tem lutym to kłamstwo wierutne i hamerykanckie zabobony. Prawdziwe słowiańskie Święto Zakochanych jest w kupalnockę, czyli w najkrótszą noc w roku. Lepsze, bo swojskie. Wtedy to ogniska wszędzie ludzie palo, dziołchy wianki na jeziora i rzeki puszczajo, młodzieńce te wianki łapio, potem się znajdujo, ido na spacer do lasu…….nu i sami wieta…..

W Noc Kupały wszyscy się cieszo i dobrze bawio. A żeby się dobrze bawić, to wiadomo, że se coś i chlapnąć oktanowego trza. A jak trza chlapnąć, to i trza zakąszać, bez tego z sił opadniemy i, na ten przykład, wianka nie zdołamy wyłowić…. U nas jak zwykle, zdrowo, swojsko i pożywnie, czyli pieczone kartochle!

A dla spragnionych wiedzy i chcących się dokształcić w dziedzinie naszejszych słowiańskich pięknych obrzędów polecamy bardzo mądry i ciekawy artykuł.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g twarogu tłustego
  • 1 nieduża cebula
  • 1 długi kabanos
  • 8 plasterków sera żółtego
  • olej
  • Lubczyk, majeranek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie myjemy. Przekrajamy na pół, układamy na wysmarowanej olejem blasze i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 45 minut (aż będą miękkie). W tym czasie smażymy cebulę pokrojoną w piórka, a następnie mieszamy ją z twarogiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek kroimy w kostkę, smażymy. Kabanosa kroimy w plasterki i również podsmażamy. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i wydrążamy. Do każdego ziemniaka nakładamy twaróg z cebulą, następnie boczek i kabanosy. Posypujemy obficie lubczykiem i majerankiem. Przykrywamy plasterkiem sera i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut. Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s