Tarta z malinami

Jakżem konstruował moją cacusią malynóweczkie, to mi stara wzięła i malynów trochie podkradła. Se myślę: „Wot, cóś się babie całkiem we łbie pozajączkowało, owoce będzie żarła na surowo, jak zwierzęta… ”. Ale zara patrzę, a una do kuchni te malyny poniesła i cóś tam garkami trzaska. Potrzaskała z gudzinkie, wyłazi i gotowe ciasto z temi malynami niesie. Spróbował ja nawet, ale język kołkiem w gębie stanął od tego słodkiego. Musi to taki wynalazek jest, co tylko smarkaczom i babom smakować będzie. Normalny zdrowy chłop niech lepiej przy swojej właściwej, mięskiej diecie pozostanie.

To wziął i napisał ja – Zdzichu.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • ½ l śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru

+ maliny do dekoracji

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki i schładzamy ok. 15 minut.  Następnie wykładamy nim nasmarowaną masłem formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy jeszcze chwilę, aż składniki dobrze się połączą. Masę wykładamy na ciasto i dekorujemy malinami. Przed podaniem schładzamy.

Advertisements

16 Comments Add yours

  1. Kamila pisze:

    Mmm idealnie puszysty krem, pycha!

  2. whiness pisze:

    Jak cudnie wygląda. 🙂 Ten śmietanowy krem musi smakować obłędnie w tarcie razem z malinami…

  3. Anonim pisze:

    Sezon malinowy w pełni to trzeba korzystać 🙂 Szkoda tylko że odmiany leśnej w tym roku jakby mniej ..

  4. Kamila, krem jest bardzo podobny w smaku do tego z tortów śmietankowych 🙂

  5. Whiness, tak też właśnie jest 🙂

  6. Paulina pisze:

    wspaniała ta tarta:D

  7. Basia pisze:

    Wygląda niezwykle apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!

  8. Honka pisze:

    pochłonęłabym razem z blachą ;D

  9. Krycho, Zdzichu!
    Uwielbiamy takie poczucie humoru, więc postanowiłyśmy wyróżnić Wasz blog w zab awie Versatile Blogger Award.

    Kaczka&Zając

  10. Margaretka pisze:

    Wygląda rewelacyjnie. Pewnie smakuje bosko…

  11. Anonim pisze:

    na jaki rozmiar formy jest to przepis? (26cm?) 🙂

  12. Dokładnie tak, standardowa forma 26 cm 🙂

  13. Anonim pisze:

    oj ślinka cieknie :p zrobim 😀

  14. A zróbta! Nie pożałujeta! 😀

  15. HK pisze:

    Spróbowałam i jednak trochę żałuję. Pierwszy raz w kruchym cieście miałam zakalec! Na blaszce tłuszcz bulgotał! Było czuć jajka. Nie wiem jak na takich proporcjach w ogóle to ciasto wychodzi??? Od razu upiekłam następny spód, przepis zaczerpnięty z innego ciasta – 25 dkg mąki, 10 dkg masła, 1 jajko, 8 dkg cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki zimnej wody. No i wyszło kruche ciasto (jak zawsze z tego przepisu) 😉 I – jak dla mnie – kremówki wystarczy mniej, ok. 300 ml. Poza tym, tarta smakowo bardzo dobra.

  16. dorota pisze:

    coś nie tak z proporcjami tego ciasta

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s