Tarta z cukinią, porem i fetą

Jako że ostatni mój wynalazek nie do końca Zdzichowi przypasił wziął, to, co by się chłopina do moich kuchennych dobrości nie zraził, żem zmajstrowała inszo jego wersję, co mu kołka z języka robić nie powinna.  Bo i mięsko jest, a jelementy zielone, za któremi Zdzichu nie przepada, bo mówi, że to dla zajęców ( z wyjątkiem łogórców kiszonych i korniszonów, oczywiście)  starannie wzięłam ukryłam pod śmietano z jajcyma. Się nie zorientuje, bo powiem Wam w sekrecie, że un po swoim bimberku to do tych najbystrzejszych nie należy… W sensie do tej…. no… Męsy to go chiba już nie przyjmo…

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki wody
  • sól do smaku

Farsz:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni por
  • ½ opakowania fety
  • kilka plasterków ulubionej chudej szynki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • cząber, lubczyk

Sos:

  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki na ok. 20 minut. Następnie wyklejamy nim formę do tarty, dość gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Cukinię pokrojoną w plastry delikatnie podsmażamy na oliwie z drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną w cienkie plasterki białą częścią pora. Warzywa wykładamy na podpieczony spód tarty. Posypujemy pokruszoną fetą i pokrojoną w plastry szynką. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i posypujemy ziołami. Możemy udekorować pozostałym kruchym ciastem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Tarta bardzo dobrze (jeśli nie lepiej) smakuje podana na zimno.

Advertisements

3 Comments Add yours

  1. Evitaa pisze:

    Smakowita wielce!

  2. Hyyy pisze:

    lubię to ;D

  3. Zdecydowanie jestem na tak 🙂 Wygląda super

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s