Grzyby marynowane po mazursku

Czasem się tak wydarzyć może, że nas silna potrzeba alkoholizacji znienacka najdzie (na ten przykład, nas niedawno najszła, co tłumaczy naszo przeszło miesięczno tutej nieobecność). Wtedy warto mieć w zanadrzu zakąskie, ażeby na gospodarnych i cywilizowanych wyglądać. Najlepszo metodo na łatwe w obsłudze zakąski jest wpakowanie różnych dobrości do słoików i pansteryzancja – wtenczas i cało zimę takiemi dobrościami cieszyć podniebienia możemy.

Składniki:

  • Świeże leśne grzyby
  • 1 średnia marchew
  • 2 cebule
  • Gałka muszkatołowa, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, goździki, gorczyca

Marynata:

  • ¼ octu 10 %
  • ¾ wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • lubczyk

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie przebieramy i czyścimy. Gotujemy ok. 30 minut w osolonej wodzie z odrobiną gałki muszkatołowej razem z przepołowionymi cebulami i pokrojoną w plasterki marchewką. Odsączamy, wkładamy do czystych, suchych słoików, przekładając przyprawami. W każdym słoiku powinno się znaleźć po kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy, 3-4 goździki i przynajmniej po jednym liściu laurowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy marynatę. Wodę gotujemy z solą, cukrem i lubczykiem, dodajemy ocet i mieszamy. Gorącą zalewę wlewamy do słoików, słoiki natychmiast zamykamy i odstawiamy do góry dnem, by sprawdzić szczelność. Pasteryzujemy w dużym garnku wyścielonym czystą ściereczką ok. 45 minut.

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Takie grzybki to skarb spiżarniany.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s