Serowe ciasteczka do piwa

Powszechnie wiadomo, że piwo to nie alkohol dla porządnych, uczciwych ludzi, tylko taki napój dla dzieciorów to jest. Ale przyznać trza, że pragnienie najlepij ugasić potrafi, więc czasem się na nie skusić to nie taki znowu grzech. Ale jak napój dla smarkaczy, to i smarkaczowa zagrycha pod niego być musi. Wiadomo,że smarkacze ciastków na potęgie jedzo – stąd wydumalim my, że najlepij do piwa ciastki właśnie pasować bedo.

Składniki:

  • 300 g startego sera żółtego (lub sera Cheddar, jak kto dostęp ma i lubi)
  • 40 g tartego Parmezanu
  • 125 g margaryny
  • 125 g mąki
  • garść ziaren słonecznika (prażonych)
  • kminek, sól

Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy 4 łyżki wody i dokładnie ugniatamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy walec o długości ok. 30- 40 cm Wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Advertisements

11 Comments Add yours

  1. Cisteczka do wypróbowania, ale do tej ilości to duuużo piwa 🙂 Ale w koncu – Jedno piwo -to nie piwo. Dwa piwa – pół piwa. Cztery piwa – jedno piwo, A że jedno piwo, to nic, to cztery piwa, to też nic 😛

  2. Łoooo Panie, to jakby nie liczył, tak co najmniej skrzynka piwa wychodzi! 😀

  3. Mariola pisze:

    Fajne ciasteczka serowe,jutro lecę do Lidla po składniki i teki upiekę.

  4. Mariolo, nie zapomnij o piwie! 😉

  5. Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ”LIEBSTER BLOG”. Więcej informacji na moim blogu:)

  6. Krycha, Zdzichu – od nas też mata libstera 🙂

  7. Świetne ciasteczka. Dodaje do zakładek. Kiedyś zrobię:)

  8. Agata Ornafa pisze:

    Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 – 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

  9. Skusiłabym się! Wyglądają pysznie!

  10. naleśniki pisze:

    Muszą być przepyszne – jutro wieczorem zrobię

  11. Agata pisze:

    Witam ponownie,
    dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w moim sondażu 🙂 Dzięki Waszym 381 ankietom, udało mi się napisać w zeszłym roku pracę magisterską i obronić ją z wynikiem bardzo dobrym. W tym roku na podstawie udzielonych przez Was odpowiedzi powstała książka „Blogi kulinarne – pyszna historia Internetu”. Zapraszam wszystkich do lektury! 🙂 http://wydaje.pl/e/blogi-kulinarne-pyszna-historia-internetu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s