Kurczak tandoori

Tandoor to taki glinianny piec jest, opalany nierzadko krowim łajnem, w którem to Hindusy pieko różniaste dobrości. Wszyćkie z nich noszo wspolno nazwę „tandoori”.

U tech Hindusów to wogle takie wynalazki żyjo, co to mięska wcale a wcale jeść nie chcą, kiełkami jakiemiś i innemi zielonemi świństwami się żywio. Że niby jako harmonie uni osiągnąć chco, dziwolągi jedne. Nu, ale musi porządne, mięsożerne ludzie też tam żyjo, inaczej takiego dania jak kurczak tandoori by nie wymyślili. A szkoda by to wielka była, albowiem smaczne i pożywne to żarło, polecenia godne.

tandoori

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 duży, gęsty jogurt naturalny
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • 5-6 łyżeczek przyprawy tandoori, na którą składają się w równych proporcjach: chili w proszku, mielony kmin rzymski, mielona kolendra i mielony kardamon
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Udka pozbawiamy skóry i nacinamy w kilku miejscach. W misce łączymy jogurt z czosnkiem, imbirem, wszystkimi przyprawami oraz barwnikiem, dokładnie mieszamy. Do miski dokładamy udka i starannie pokrywamy je jogurtową marynatą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na min. kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Zamarynowane udka układamy na natłuszczonej blasze. Opiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 40 minut, co parę minut obracając  i smarując odrobiną oleju, żeby uniknąć przypalenia.

Podajemy na liściach sałaty z ciepłym chlebkiem naaan, krążkami cebuli, pomidorami i cytryną.

tandoori3

Advertisements

8 Comments Add yours

  1. Praliné pisze:

    przyjemnie i smacznie 🙂

  2. Jagoda pisze:

    uwielbiam!

  3. Nie pogardzilabym takim tandoorem 🙂

  4. agabi pisze:

    zapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/konkurs-zapraszam.html

  5. naleśniki pisze:

    Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

  6. Kurczaczek palce lizać. Gratulacje.

  7. Szanowni Państwo,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie „Almette. Inspirujący Smak Natury”. Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

  8. Kapa pisze:

    fantastyczne, jeszcze lepsze z grila 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s