Liebster Blog

Ten tego ten… tu śjakieś nominancje nam dajo, a my ni chu chu nie czaimy o so właściwie chosi… Każo nam, na ten przykład, na pytania odpowiadać różniaste! Czytać musim, myśleć, a to wcale nie takie łatwe, jak się podwójnie, ba, potrójnie nawet widzi, a myśli toczo się nam we łbach niczem ciężkie głazy jakie… Nu ale nic, jak to mówio – twardkim trza być, a nie miętkim!

Zatem pot z czoła ocierając i szklaneczkie wznosząc dziękujem za nominację do „Liebster Blog” dla http://feniksowakuchnia.blox.pl oraz http://siekierapojajach.blogspot.com/

Następnie, podług kolejności, chcieli my na pytania odpowiedzieć.

Nasajmpierw Feniksowa Kuchnia:

1. Ryż, ziemniaki, kasza, czy makaron?

Kartochle! Kartochle żondzom.

2. Ulubiony przyrząd w kuchni?

Butelka. A jeszcze lepij jak so dwie butelki. A może trzy…? Chaliera, ta matiematika…

3. Ulubiony blog?

A so to je blog?!

4. Ile miałaś/eś lat kiedy ugotowałeś swoją pierwsza potrawę i co to było?

W 1945 nasikalim Niemcom do zupy, ale nie wiemy, czy to się liczy…

5. Jakiej muzyki słuchasz przy gotowaniu?

Najbardziej lubimy dochodzące z piwnicy bulgotanie Zdzisiowej aparaturki…

6. Ulubiony program Kulinarny?

Jakeśmy kiedyś pojszli do sołtysowej na telewizję, to żeśmy widzieli taki program, co w nim śjakiś Masłowicz występował. Całkiem konkretnie chłopina gadał, to może i ulubiony być, a co!

7. Najukochańsza słodkość z dzieciństwa?

No tóż wiadomo, że chleb ze smalcem i cukrem!

8. Gdybyś wiedział/a, ze dziś jest Twój ostatni dzień na ziemi, to jaka potrawę chciałbyś/ałabyś zjeść?

Eeee, żarcie żarciem, ale i tak najważniejszy jest bimber.

9. Najlepsze mięso wg mnie to:

Każde mięso jest najlepsze!

10. Cola czy Pepsi?

Bimber.

11. Kefir czy maślanka?

Bimber!

A tera czas na pytania od Kaczków i Zajęcy:

1.Ruda czy Czarna? 😀

Mówio, że rude to fałszywe i wredne. Czarne to znowu szatanisty śjakie… Zdzichu pedział, że najlepiej to cycate blondynki.

2. Piwo, wino, wódka?

…bimber?

3. Czekolada biała, mleczna czy gorzka?

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubim mięsko.

4. W Wigilię grzybowa, barszcz czerwony czy jakaś inna zupa?

Hmm… może flaczki…?

5. Kurczak, świnka czy wołek?

Krowy trza wpi… jeść! A nie śjakieś kurczaczki!

6. Czego byś nie zjadł/a?

 Wszyćko, panie, zjemy!

8. Warzywa czy owoce?

Owoce. Owoce w nalewce. Znaczy się, nalewki z owoców. Surowe nam szkodzo – rozumita, wuntroby cósik szwankujo…

9. Która kuchnia zagraniczna Cię inspiruje?

Nu, łostatnio to Rumuny nas zaim… zasipi… inspiza… chaaaliera, nu, spodobali się nam, no!

10. Celebrujesz posiłki czy jadasz zwykle w pośpiechu?

Jak zagrychy dużo, to celenbrujemy, wiadomo. Ale jak już coraz mniej na stole, to wtedy trza zdążyc przed innymi, nu i się taki tegóż, duch zdrowej rywalizacji w człowieku budzi!

11. Potrawa, którą chciałbyś/chciałabyś spróbować, a jeszcze nie miałaś/miałeś okazji?

Nu, mówio, że koty smaczne so, kruchutkie takie…. A ten nasz z podwórza, Jożin, gangriena jedna, złapać się nie chce dać…

Tera, podług zasad, typujem tych, co to tera się majo głowić nad „Liebster Blog”:

1.       http://gebawniebie.blogspot.com/

2.       http://kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

3.       http://bliskomichy.blogspot.com/

4.       http://dancia.bloog.pl/?ticaid=5fe03

5.       http://garnkinazielonych.blogspot.com/

6.       http://glodnekawalki.wordpress.com/

7.       http://www.goralskiejadlo.blogspot.com/

8.       http://kuchniamilczacego.blogspot.com/

9.       http://staropolski-zapiecek.blogspot.com/

1        http://www.potrawyregionalne.blogspot.com/

11    http://mowia-weki.blogspot.com/

Zasady so take: Jak już dostanieta zaproszenie do zabawy od innego blogiera, to wtenczas musita odpowiedzieć na 11 zadanych przez niego pytań, potem wytypować 11 inszych blogów, najulubieńszych z tych mniej znanych i ich poinformować. Trza im też zadać 11 swoich pytań. I tak to się kręci – niby że łogłądalność zwiększajo se w taki sposób czy cóś…..

Pytania od nas:

1.    1.  Czy obiad bez mięcha to nadal obiad?

2.  2.     Który gatunek kiełbachy lubita najbardziej?

3.  3.  Lubita czosnek?

4. 4.      Co myślita o świeżutkim, pachnącym bimberku…? (..ech, rozmarzylim się…)

5.  5.     Którą z regionalnych kuchni stosujeta najczęściej?

6. 6.      Jakie danie szczególnie kojarzy się z kuchnią mazurską?

7.  7.     Czy łączenie mięcha ze słodkim to dobry pomysł?

8.  8.     Najulubieńsza potrawa z kartochli.

9.  9.     Boczek najlepszy jest gotowany, wędzony czy smażony?

     10.   Jaka jest wasza ulubiona nalewka?

11  11.   Nu i najważniejsze pytanie: jaki jest najlepszy sposób na tego dziada kociokwika?

Reklamy

One Comment Add yours

  1. Amber pisze:

    Dziękuję za wyróżnienie!
    To bardzo miłe.
    Pozdrowienia.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s