Mlekówka, nalewką farmaceutów zwana

mlekowka

Razu pewnego, jak se szedłem przez podwórze pogwizdując wesoło, niekcąco zupełnie się mnie wzięło i przewróciło. Ale tak się przewróciło, że aż buteleczka spirytusu, co to ją żem troskliwie niósł, z ręców mnie wypadła. I to jak wypadła! A takoj, że się do kanki z mlekiem mnie wpierdaczyła. Się żem wystraszył, że stara mnie za to poturbuje okrutnie, więc żem się wychitrzył i kankie srruut do piwniczki żem schował. Potem myśleć żem zaczął, co tu dalej z tem fantem począć. Tak żem myślał jeden dzień, drugi, piąty, popijając winiaweczkie nad to kanko nieszczęsno. I wtem ja zobaczył, że ze tym mlekiem i spirytem się jakieś cuda niewidy alchemiczne porobili, jakieś warstwy i inne takie, rozumita. Nu, to ja żem organoleptycznie sprawdził o so z tem chodzi, Kryche żem zawołał, bo wtenczas o strachu przed jej gniewem żem zapomniał, Krycha popróbowała i co? I się okazało, że dobre tałatajstwo niekcąco nam wyjszło! Postanowilim zatem wyprodukować naleweczki podług tegoż pomysłu i zobaczta sami, co nam wyjszło!

Aaaa, a z twarożku, co to się z tej naleweczki wytrącił, Krycha naleśniczki pyszniutkie zrobiła wzięła – nie ma to jak farszyk na 95-procentowym spirytusiku…hmmm… niebo w giębie, polecam!

Składniki:

  • 1 litr spirytusu
  • 1 ½ litra mleka
  • 60 dag cukru
  • 1 cytryna bez pestek
  • Garść rodzynek
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Cytrynę sparzamy i porządnie myjemy. Kroimy w plastry i dodajemy do mleka. Następnie BARDZO SZYBKO wlewamy spirytus. Dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, cukier oraz rodzynki. Całość mieszamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nalewkę odstawiamy na ok. 10 dni, codziennie dokładnie wzburzając. Już drugiego dnia nalewka powinna zacząć się rozwarstwiać – wygląda to dość nieapetycznie, ale jest jak najbardziej naturalne i oczekiwane, dlatego nie należy się tym martwić.

10 dnia nie wzburzać nalewki. Zlać klarowny płyn do oddzielnego naczynia. Pozostały „twaróg” bardzo skrupulatnie filtrujemy, zaczynając od pojedynczej warstwy gazy na filtrach do kawy kończąc. Jest to bardzo długi proces i należy uzbroić się w cierpliwość. Docelowo nalewka powinna być całkowicie klarowna, o żółtawym zabarwieniu.

Z powstałego twarogu możemy zrobić farsz do naleśników, lecz danie to polecane jest wyłącznie twardym zawodnikom…

mlekowka3 mlekowka2 _MG_8773

Advertisements

10 Comments Add yours

  1. misiask pisze:

    hmm… kiedyś się przymierzała do zrobienia tej nalewki, ale to ‚rozwarstwianie się’ mnie trochę odstrasza

  2. Nie taki twaróg straszny jak go malują! 🙂

  3. Michał pisze:

    Kristel, powinnaś przynieś taką fest buteleczkę do pracy i w ramach przerwy śniadaniowej byśmy mogli się uraczyć tym wyśmienitym trunkiem. Zawsze to lepsze niż groźba kotary 😉

  4. Zielarka i Drwal pisze:

    ehh pierwszy raz nam się zdarzyło żeby do naleśników zapojki używać ;D

  5. Pierwszy raz widzę taki trunek, ciekawa naleweczka 🙂

  6. Fajnie napisane a nalewka wygląda obiecująco.

  7. Witaj,
    Chciałem Cię ( jako twórcę tego bloga ) oraz Twoich gości zaprosić na portal blogbook.pl, który jest pierwszym w sieci serwisem zbierającym w jednym miejscu blogi i posty.

    Mam nadzieję, że i Twój blog dołączy do tego grona, a Tobie pozwoli zwiększyć rozpoznawalność oraz oglądalność Twoich wpisów.

    Serdecznie zapraszam i wierzę, że już niedługo przeczytam Twoje posty na blogbook.pl.

    Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji w przypadku pytań lub wątpliwości

    Michał Ludczyński ( twórca portalu )

    http://www.blogbook.pl

    PS.
    Nie musisz dodawać postów na blogbook.pl.
    Dzieje się to automatycznie po dodaniu Twojego bloga na stronę.

  8. omlety pisze:

    smacznie wygląda chętnie spróbowała bym czegoś takiego 🙂

  9. galantyna.pl pisze:

    Nie zdzierżę, muszę taką spreparować 🙂

  10. Preparuj, kobito, preparuj czem prędzej!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s