Kurki z kurczakiem, chili i estragonem

kurki2

Tłumaczylim już kiedyś, co to za diabeł z tych kurków jest. Jakeśta nauki nasze do serca wzięli, kurków nazbierali i się nawet nie potruli, to znaczy, że możeta tera na wyższy level wejść i kurków se jeszcze raz nazbierać. A żeby Wam nudno nie było, tym razem, miast do jajkownicy ich dodawać, zróbta se wikwit…..wyknint….nu, zajebiaszczy obiadek. Z sosikiem na mące, niezdrowy i kaloryczny,  a jakże!

Składniki:

  • 300 g kurek
  • 1 pierś kurza
  • 1 cebula
  • ½ małej czerwonej papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 serki topione (trójkąciki)
  • olej do smażenia (my użyliśmy takiego po suszonych pomidorach)
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • estragon, lubczyk, sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju wraz z papryczka chili. Doprawiamy pieprzem i solą, obficie posypujemy estragonem. Podsmażonego kurczaka przekładamy do oddzielnej miseczki. Kurki dokładnie myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebule i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło, dorzucamy cebulę i czosnek. Gdy lekko się zeszkli, dokładamy kurki, doprawiamy do smaku. Gdy grzyby zmiękną dokładamy kurczaka z papryczką, dolewamy 1 szklankę wody i dużą szczyptę lubczyku. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dokładamy i rozprowadzamy serki. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Na koniec zagęszczamy sos mąką i dusimy jeszcze ok. 2 minut. Podajemy z ryżem lub makaronem.

kurki

kurki 3

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. Gdzie Ty jeszcze kurki znalazłaś?!:)

  2. Ha, zna się takie sztuczki – niedowiarki 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s