Paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem i ziołami

Powiadamy wam: ciasto francuskie zawsze należy w spiżarce swojej trzymać! Może się, na ten przykład,  zdarzyć, że Ziutek Kulasa ze ślubno swojo, Kulasowo, chętki na towarzyskie spożywanie bimberku nabiorą i wstąpią w progi nasze. I co wtenczas? Ano, jak zagrychy z czego zrobić ni ma, to wstyd i sromota na we wsi całej, oczami świecić trza będzie pod monopolowym . A ciasto francuskie w spiżarce ukryte zaraz wyjść z trudnej takej sytuancji pomaga. O, dajmy na to take paluchi z boczkiem i ziołami – ledwo co goście usiąść zdążą, niecałe trzy szklaneczki bimberku na dzień dobry zdążą wychylyć i już – gotowe!

paluchy

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • serek almette (z czosnkiem lub z ziołami)
  • 50-100 g boczku wędzonego, pokrojonego w kosteczkę
  • 50-100 g startego sera żółtego
  • lubczyk, zioła prowansalskie, bazylia

Sposób przygotowania:

Rozkładamy ciasto francuskie na blacie. Połowę smarujemy serkiem Almette, na to wykładamy boczek, dość obficie posypujemy serem i  ziołami. Przykrywamy drugą połową ciasta. Kroimy w wąskie paski. Każdy pasek, trzymając za dwa przeciwległe końce, skręcamy w dwóch przeciwnych kierunkach, aby stworzyć „świderki”. Każdy z nich układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Dobrze smakują z sosem czosnkowym.

paluchy2

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. potravelblog pisze:

    Lubię, bardzo lubię:)

  2. Kapa pisze:

    Znów miałam hiciora imprezy 😉 bardzo dobre, dzięki za pomysły, pomagają mi utrzymać status dobrej gospodyni 😉

  3. Loona12 pisze:

    a ja właśnie teraz robię pierwszy raz;] zobaczymy jak wyjdą 🙂 mam dwie lewe ręce w kuchni więc mam nadzieje że będzie ok bo prostszego przepisu chyba nie ma. ;]

  4. Wyjdo wyjdo, łaski nie robio! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s