Risotto z dynią, szpinakiem i orzeszkami piniowymi

dnia

Dynia to je taki wynalazek, co wszechstronne zastosowanie posiada. Na ten przykład, z dyńki przypierdaczyć można, jak kto weźmie i człowieka uczciwego zeźli. Dyńka może też człowieka napierdaczać, jak bimberku się dzień wcześniej za dużo zdegustuje. Ale, co najważniejsze, z dyńki można też zagrychie zmajstrować. I to jako!

_MG_0111

Składniki:

  • 250 g ryżu do risotto
  • 500 g dyni
  • 1 cebula
  • 125 g liści świeżego szpinaku
  •  garść uprażonych orzeszków piniowych
  • 80 g parmezanu
  • 900 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy, usuwamy miąższ, kroimy w dosyć dużą kostkę. Cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy do miękkości dynię i cebulę. Następnie dodajemy ryż i zalewamy połową bulionu. Dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu wchłonięcia przez ryż całego bulionu. Dolewamy drugą połowę bulionu i ponownie dusimy, do miękkości ryżu. Zdejmujemy patelnię z ognia, dokładamy szpinak, parmezan i orzeszki. Dokładnie mieszamy. Risotto podajemy posypane po wierzchu parmezanem.

_MG_0113

_MG_0110

Jeden Komentarz Dodaj własny

  1. jula pisze:

    tyle pyszności w jednym daniu! ❤

Dodaj komentarz