Boczniaki po grecku

Boczniaków kilogram żeśmy nabyli, albowiem Franciszkowi takiemu ze wsi naszej w stodole uni obrodzili. Franciszek ów powiada, że boczniaki najliepij rosno, jak je z leksza bimberkiem potraktować i musi cóś w tem być, bo dorodne i smaczne, gadziny.

Nasajmpierw żeśmy się nawpaździerzali tych boczniaków usmażonych w bułce tartej, jak schaboszczaki. Ale że grzybów jeszcze łod chaliery i trochie zostało, postanowilim coś pokombinować z niemi. Najszła ochota na greckie smaki, to i boczniaki po grecku żeśmy machnęli, a co.

boczniak

Składniki:

  • 0,5 kg boczniaków
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w talarki, czosnek drobno siekamy i smażymy razem na rozgrzanej oliwie do miękkości. Boczniaki kroimy w paski i dodajemy do cebuli i czosnku. Przyprawiamy i smażymy ok. 10 minut. Dodajemy puszkę pomidorów, ocet winny i dusimy ok. 5 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem.

boczniaki

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. kasiekw pisze:

    świetny przepis na pewno wykorzystam

  2. Gienia spod spożywczaka pisze:

    przepyszne są boczniaki ;]

  3. Dobrze Gienia gada, nalać jej samogonu!

  4. Asia S. pisze:

    Witam serdecznie 🙂 Dziś zrobiłam leczo według przepisu- jest smaczne, ale następnym razem spróbuję osobno podsmażyć boczniaki opanierowane w mące i lekko je zrumienić na chrupiąco- dam znać i dzięki, pozdrawiam- Asia.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s