Oponki

Oponki, po inszemu kółeczka ze serem. Za gówniarza wpaździerzało się tego kilogramami, jak Pani Matka nasmażyli. Na swojskim twarogu, swojskich jajcach, smażone na smalcu ze swojskiej świni. Nasmażylim se tera sami, a wspomnienia z gówniarzerskich lat wrócili, oj wrócili… Przypomniało się, jak to się na świniach wyścigi robiło, hto pierwszy do sklepu po butelkie Panu Tatusiowi pojedzie… Albo jak się kartochli z Gieniaczkowego pola podprowadzało, a potem trza było przed Gieniaczkowym gniewem (i widłami) uciekać… Taaa, to se ne vrati, kuchani, to se ne vrati…

oponki

Składniki:

  • ½  kg mąki + mąka do podsypania
  • ½ kg twarogu
  • ½ szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki roztopionej margaryny
  • ½ małej śmietany
  • ½ łyżeczki soli
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąkę do momentu Az ciasto przestanie się kleić i będzie dobrze odchodziło od rąk. Rozwałkowujemy ciasto na stole na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wykrawamy z ciasta kółka, z których  kieliszkiem wycinamy środek.  Resztki zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy oponki, aż do momentu maksymalnego wykorzystania ciasta.

Smażymy oponki na głębokim tłuszczu z każdej strony, po czym obficie posypujemy cukrem pudrem.

oponki2

Reklamy

4 Comments Add yours

  1. kulinarna148 pisze:

    Robiłam prawie identyczne 🙂
    Kocham je

  2. To stary, sprawdzony w wielu domach przepis 🙂

  3. domowe delicje:)

  4. mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s