Naleśnikowy tort z boczniakami

Jakeśmy już wspominali, ostatnio zatrzęsienie boczniaków mamy. Co by motonematy….. momotematycznymi nie być, tą razem na całość my poszli i popełnili najprawdziwszy, okazały tort z boczniakami!

tort2

Składnik:

  • 6 wytrawnych naleśników (każdy ma swoje sposoby na ich usmażenie, my się tam wtrącać nie będziemy)
  • 350-400 g boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 mała śmietana
  • 50 g startego sera żółtego
  • ½  pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa, sól, świeżo zmielony pierz

Sposób przygotowania:

Boczniaki kroimy na ok. 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę i grzyby ok. 6 minut. Dokładamy ¾ śmietany, dolewamy odrobinę wody, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 5 minut. Na koniec dołączamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Pozostałą śmietanę mieszamy z jajkiem, doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.  Żaroodporne okrągłe naczynie natłuszczamy masłem. Spód naczynia wykładamy jednym naleśnikiem, następnie częścią masy grzybowej, posypujemy odrobiną sera i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników, kończąc tort naleśnikiem. Na wierzch wylewamy masę śmietanowo – jajeczną. Całość zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 – 20 minut.

tort

Advertisements

9 Comments Add yours

  1. Nashelly pisze:

    Słone torty, to uwielbiam! A na dodatek z grzybami, pycha 😉

  2. potravelblog pisze:

    uwielbiam takie innowacje w menu:)

  3. Gienia Spod Spożywczaka pisze:

    ummm pychotka ;]

  4. Szczęściarze, co grzybów mają pod dostatkiem 🙂
    Jako wyróżniona nagrodą The Versatile Blogger, mogłam wskazać kolejnych siedmiu blogerów, którym chcę przekazać to wyróznienie. Wybrałam między innymi Dobrą zagrychę, udział w zabawie nieobowiązkowy: http://pocztowkizirlandii.wordpress.com/2013/11/20/the-versatile-blogger-award/
    Pozdrawiam!

  5. napiecyku pisze:

    Ciekawy pomysł na naleśniki, swoją drogą jaki piękny przezroczysty blog:)

  6. Darek pisze:

    Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.

    Dodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.

    http://www.nps-mix.pl/konkurs

    Nagrody:

    http://www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    Zapraszam 🙂

  7. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

  8. kilka składników, a danie zachwyca!

  9. Viaotta pisze:

    Wygląda bardzo smakowicie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s