Placek z botwinką i serem feta

Nu, z burakami temi młodymi coś trza robić, bo zara się pokończo i człekowi żal bedzie, że należycie takich smakołyków nie wziął i nie wykorzystał.  Znaczy się, u nas się uni pokończo, bo we miastach to podobno rok cały zatrzęsienie buraków jest. I młodych i starych. We sklepach, na ulicach i we w tych, nu, trumwajach.  Ale my tam się nie znamy, to i wypowiadać się nie będziem. U nas trumwajów ni ma, w sklepie to ino uczciwi kuneserzy wysokooktanowych specjałów so, a i ulica dopiero za wsio się zaczyna. I zara buraków, tech młodych, ni chu chu tyż nie bedzie.

placek

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 80 g oliwy z oliwek lub masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • woda

Farsz:

  • 1 duży pęczek botwinki
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 100 g startego sera żółtego
  • 100 g pokruszonego sera feta
  • 5 jajek
  • oliwa
  • sól, pieprz, papryka mielona słodka, chilli

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy (wodę dolewamy stopniowo, tyle, ile będzie trzeba do wyrobienia gładkiego ciasta). Chowamy do lodówki.

Botwinę, paprykę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie składniki i smażymy, a następnie dusimy do miękkości. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jeszcze chwilę dusimy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy farsz ostygnie dodajemy jedno jajko i sery, mieszamy delikatnie.

Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placek wielkości formy do pieczenia.

Formę natłuszczamy i wykładamy jej spód jednym płatem ciasta, wyciągając brzegi do góry. Na ciasto układamy farsz i robimy w nim cztery dołki. W dołki wbijamy jajka.

robocze

Następnie delikatnie przykrywamy drugim płatem ciasta, zlepiamy brzegi i wywijamy je do dołu.

Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 90 minut (do zarumienienia ciasta).

Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

placek3placek2

 

 

Advertisements

3 Comments Add yours

  1. sonsiady z za miedzy pisze:

    Smakowalimyśmy. Zacne to to było, ale to wiadomo bo z buraków, a buraki ciężko zepsuć. Ale jajec z burakami to jeszcze nie jedlim.

  2. To ci dopiero jajca!

  3. Burak w cieście przyjemność, burak w tramwaju nie – i wiadomo, co wybrać 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s