Skrzydełka z miodem na ostro

Pod sklepem – tam to dopiro potrafi być na ostro, oj potrafi! Za to u nas w chałupie, to zazwyczaj łagodnie…. Nu, chiba że na stół wjeżdżają ostre skrzydełka…. albo ósma szklaneczka bimberku… oż kurna, czyli….. codzienie?!

skrzydełka2

 

Składniki:

  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka

Marynata:

  • Ok. 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka drobno otartej skórki z pomarańczy
  • 180 ml keczupu pikantnego
  • 4-5 łyżeczek sosu tabasco
  • 125 g miodu
  • 75 ml sosu sojowego
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 4 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy.

Od skrzydełek odcinamy lotki. Dokładnie pokrywamy skrzydełka marynatą i wstawiamy do lodówki na noc.

Wyciągamy skrzydełka z marynaty, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 – 45 minut w 200 stopniach, w razie potrzeby zwilżając pozostałą marynatą.

W sezonie tak zamarynowane skrzydełka z powodzeniem można przyrządzić na grillu.

skrzydełka3
skrzydełka

 

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. Nashelly pisze:

    Uwielbiam takie przyprawione skrzydełka, pycha!

  2. sonsiady z za miedzy pisze:

    Zacne skrzydlaki. Ciekawe co by wyszło, gdybyście za trzeźwiaka gotowali ;D

  3. Kiedyś może i spróbujem po trzeźwiemu….ale nie dzisiaj… i jutro też nie… 😉

  4. gastronavi pisze:

    Doskonałe skrzydełka! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s