Zagrycha na Mundial: Muffinowe mini – pizze z anchois

Nu, do Mundiala u nas wszyćko już gotowe – pole u sołtysa skoszone, świński pęcherz trzy dni w studole dojrzewa, co by odpowiednio twardkość miał, zawodnicy nasi już od rana pod sklepem o tężyznę fizyczno i hart ducha dbajo. Zostało jeno zakąski dla kibiców przyszykować i doooo boooojuuu!!!

pizza muffins3

Składniki:

Muffinki:

  • 400g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła, roztopionego
  • szczypta soli

Sos pomidorowy:

  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • oregano, sól, pieprz

Pozostałe składniki:

  • 60 g startego żółtego sera
  • kilka filetów anchois
  • kilka czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy muffiny: w jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche. Następnie łączymy wszystko, bardzo niedbale mieszając. Nie przejmujemy się grudkami – w muffinach w niczym nie przeszkadzają, a nawet są wskazane. Blachę na muf finy natłuszczamy i wypełniamy foremki ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 – 25 minut. Gotowe muf finy odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy sos pomidorowy, mieszając wszystkie składniki i doprawiając do smaku.

Wystudzone muffiny przekrajamy na pół i każdą smarujemy sosem pomidorowym. Następnie na każdej układamy po kilka oliwek, filet anchois, posypujemy serem i bazylią. Zamiennie możemy ułożyć  wszystko to, na co mamy akurat ochotę, lub co aktualnie zalega nam w lodówce – pieczarki, szynkę, paprykę itp.

Mini – pizze zapiekamy kilka minut w 180 stopniach, aż ser się rozpuści.

Podajemy na ciepło lub zimno.

pizza muffins

pizza muffins2

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. horecaservice pisze:

    świetnie wygląda! chętnie bym spróbowała 🙂

  2. potravelblog pisze:

    świetny pomysł:)

  3. sonsiady z za miedzy pisze:

    a te anczosy to można śledzikiem zastąpić?

  4. Eeee, śledzik nie uznaje dodatków inszych niźli cebula. Zatem nie można.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s