Zagrycha do meczu: Zawiniątka z czosnkiem i orzechami

Pewno spytacie, jaki wynik mecza we wsi naszej. Ano, wynika ni ma, gdyż ponieważ albowiem zawodnicy pod sklepem się wzięli przetrenowali i do dzisiej trzeźwiejo. Ale zagryche do mecza i tak mamy uszykowano, jakby znienacka potrzeba na nią najszła.

bundles
Składniki:
• 1 duża główka czosnku
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 200 g roztopionego masła
• 60 g orzechów włoskich
• bułka tarta
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Orzechy włoskie drobno kruszymy. Płat ciasta francuskiego tniemy, zaczynając od krótszego boku, w paski o szerokości ok. 5 cm, a następnie przekrajamy je na pół.
Każdy pasek smarujemy roztopionym masłem, a następnie posypujemy odrobiną czosnku, orzechów i przypraw na całej długości. Rolujemy paski, podwijając brzegi do środka tak, by stworzyć szczelnie zamknięte „paczuszki”. Każdą z nich zanurzamy w pozostałym maśle i obtaczamy w bułce tartej.
Układamy zawiniątka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 – 30 minut.

Po upieczeniu można, jak kto lubi tłusto i porządnie, wrzucić do rozgrzanej frytkownicy na ok. 1 minutkę – bułka ładnie się wówczas obsmaży!

bundles2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s