Srpska pljeskavica

dnia

Hamburgiery na Bałakanach też so, jakżeby inaczej. Ale ichnie, porządne, na ruszcie w przydomowym ogródku pieczone, podawane z cebulo i duuużo ilościo bimberku na winogronach. Sami se take wyprodukować możeta i na grylu pod chałupo przyrządzić. Z bimberkiem na kartochlach tyż bedo dobre. Sprawdzone.

pljeskavica

Składniki:

  • 70 dag mielonego mięsa wołowego
  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża biała cebula
  • 1 czerwona cebula do posypania
  • 2 posiekane suszone papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • papryka słodka, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Białą cebule, czosnek i papryczki chilli drobno siekamy. Mieszamy z mięsem i odrobiną oliwy, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Z przygotowanej masy formujemy duże, okrągłe i płaskie (ok. 1 cm grubości) kotlety. Każdy zwilżamy z obu stron oliwą. Kotlety układamy na natłuszczonym ruszcie grilla lub piekarnika i pieczemy po ok. 10 minut na każdą stronę.

Podajemy posypane drobno posiekaną czerwoną cebulą, w towarzystwie opiekanych ziemniaków i sałatki z pomidorów i sera owczego.

pljeskavica1

3 Komentarze Dodaj własny

  1. Malwinka pisze:

    Wyglądają bardzo smakowcie! Fajny ten dodatek chili do mięsa 🙂

  2. Gall Leon pisze:

    Ojjjjjj…. Jadłbym, jadłbym.

  3. gastronavi pisze:

    Jakież pyszne te hamburgiery! 😉

Dodaj komentarz