Ogórki w zalewie tikka masala

Różne zagrychy so na tem świecie, bardziej lub mniej wymyjślne. Ale wszyscy wiedzo, że żadna porządna impreza, u porządnych, uczciwych ludzi, nie może się udać bez dobrego, poczciwego ogórca. Czy to kiszony, czy małosolny, czy wreście konserwowy – ogórec musi być i basta!

U nas dzisiej ogórcy na egzotyczno nutkie – w zalewie tikka masala. Ciekawe, jak z bimberkiem podejdo…

tikka

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • kilka małych, suszonych papryczek chilli
  • kilka ząbków czosnku
  • gorczyca

Zalewa:

  • 3 ½ szklanek wody
  • 2 niecałe szklanki cukru
  • 1 ¼ szklanki octu 10 %
  • 1 ¼ łyżki soli
  • 2 czubate łyżki przyprawy tikka masala

* z podanych ilości wyjdzie ok. 5 – 6 średnich słoików.

Sposób przygotowania:

Składniki na zalewę łączymy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.

Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w paski. Układamy w miarę ciasno w czystych słoikach. Do każdego słoika wkładamy ponadto po 1 przekrojonym na pół ząbku czosnku, po 3 – 4 papryczki chilli i po pół łyżeczki gorczycy. Wlewamy gorącą zalewę, w taki sposób, by ogórki były całkowicie zanurzone. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 15 minut. Odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie.

tikka1

tikka2

Reklamy

One Comment Add yours

  1. oooo tak! przekonuje mnie taki pomysł na zalewę! pycha!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s