Ogórki w zalewie musztardowo – miodowej z czarnuszką

Co by było korolowo i różnorodnie w naszej spiżarni, zrobilim jeszcze jeden wariant ogórców, a co!

ogórcy

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • kilka ząbków czosnku
  • gorczyca
  • czarnuszka

Zalewa:

  • 1 ½ szklanki octu 10 %
  • 4 szklanki wody
  • 1 musztarda miodowa Develey
  • 5 łyżek miodu

Z podanych ilości wyjdzie ok. 5 średnich słoików.

Sposób przygotowania:

Składniki na zalewę łączymy, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.

Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki.  Układamy w miarę ciasno w czystych słoikach. Do każdego słoika wkładamy ponadto po połówce ząbku czosnku oraz po pół łyżeczki gorczycy i czarnuszki. Wlewamy gorącą zalewę, w taki sposób, by ogórki były całkowicie zanurzone. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 10 minut. Odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie.

ogórcy2

Advertisements

One Comment Add yours

  1. halina pisze:

    Czarnuszka robi wrażenie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s