Kurczak po turecku

Doszli nas słuchi, że wakancje w Turcji taniej wyjdo, niż na naszejszych poczciwych Mazurach. Prawda to to? Bo my tu, rozumita, cały czas wakancje mamy i może powinniśmy się baczniej przyjrzeć cenom w naszem monopolaku. Bo hto wie, może i rzeczywiście nas, nieświadomych i ufnych, kantujo tu na każdem miodowo – lipowem? Swojo drogo – ile take miodowo – lipowe w Turcji? Htoś wie?

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 cebule
  • 100 g rodzynek
  • 50 g migdałów w płatkach, podprażonych na odrobinie oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Z kurczaka zdejmujemy skórę, mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę jak na gulasz. Kości możemy wykorzystać do zrobienia bulionu. Cebulę kroimy w gruba kostkę i smażymy wraz z kurczakiem i czosnkiem na złoto. Następnie na patelnie dolewamy bulion i wino, dokładamy rodzynki i doprawiamy do smaku. Gotujemy ok. 10 – 15 minut, do zgęstnienia sosu. Pod koniec dosypujemy migdały i natkę pietruszki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z dzikim ryżem i sałatą.

kurak

Advertisements

One Comment Add yours

  1. gastronavi pisze:

    Bez rodzynek też dobrze smakuje 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s