zupa ziemniaczana z chrzanem i boczkiem

kartochlanka

Ziemniak wszechstronnym, rozumita, warzywem jest. Bulwo, znaczy się. A bo i bimbru z niego napędzić idzie, albo też bimbru można upędzić , a jak hto się uprze, to  i strawy pożywnej nawarzyć się uda. Nu, chyba że też bimbru upędzić można….

W każdem razie jedno złoto zasadę zachować trza – ziemniak lubi pływać!

Składniki:

  • 700 ml bimbru…. tfu, bulionu warzywnego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 8 ziemniaków
  • 3 pory
  • szklanka śmietany
  • 3 łyżki chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy,  kroimy w kawałki i gotujemy do średniej twardości. Pory kroimy w plasterki, boczek w kostkę, a czosnek siekamy. Ugotowane ziemniaki wrzucamy do dużego garnka, uprzednio rozgrzawszy w nim olej. Podsmażamy ziemniaki i dodajemy boczek i czosnek, smażymy kilka minut. Dodajemy pory i jeszcze chwilę smażymy. Większość ziemniaków rozadnie się podczas smażenia – jest to jak najbardziej wskazane – naturalnie zagęszczą zupę.  Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości pozostałych ziemniaków – ok. 10 minut. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z chrzanem, po czym dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku.

kartochlanka2

Advertisements

5 Comments Add yours

  1. potravelblog pisze:

    to musi być pyszne:)

  2. To JEST pyszne 🙂

  3. Jeszcze nigdy nie przyrządzałem zupy z ziemnikaów 🙂 na pewno spróbuję 🙂

  4. Kapa pisze:

    Bardzo smaczne 🙂 chyba na stałe zostanie w naszym menu 😉

  5. Zosia pisze:

    cudowny blog, uwielbiam Wasze przepisy! pozdrawiam serdecznie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s