Kurczak amerykańskiego kapitana

Po hamerykańcku to idzie: American’s Captain Chicken – może i niebrzydko, ale nikt by tu nie zrozumiał, o so chosi. Podobno dawno temu śjakiś kaptan przywiózł przepis na to danie zza odległych mórz w południowe stany Hameryki i tera tam to jest popularne i lubiane. Podobno, bo jakeśmy już wspominali, my so proste ludzie ze wsi i się na Hamerykach nie znamy.

cziken

Składniki:

  • 2 udka, 2 podudzia, 2 piersi z kurczaka, przekrojone na pół
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • garść rodzynków
  • 2 łyżek migdałów w płatkach
  • 1 limonka
  • oliwa z oliwek
  • curry, tymianek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kawałki kurczaka z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Paprykę kroimy w małe kawałki, cebulę i czosnek siekamy, następnie smażymy razem z 2 łyżkami curry ok. 5 minut., ciągle mieszając. Dokładamy pomidory, sok wyciśnięty z limonki i tymianek, doprawiamy pieprzem i solą. Kurczaka przekładamy z powrotem na patelnię i dusimy w sosie ok. 25 minut – do miękkości mięsa. Dorzucamy rodzynki i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Posypujemy płatkami migdałów. Podajemy z ryżem.

Reklamy

One Comment Add yours

  1. Dorota pisze:

    Wygląda smakowicie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s