Śledzie po szwedzku

Jużeśmy trochie wydobrzeli po wczorajszem, to Wam opowiemy, jak się imprezka z Sołtysowej szwagierko udała. Ano, poszli my tamój cali w strachu, że to drętwa posiadówka bedzie, że ani po ludzku wypić, ani zakąsić , ani pożartować. Nu, zaleźlim, przywitalim się, Krycha drżącemi ręcyma postawiła na stoł wynalazek z kiełkami. A Sołtysowej szwagierka, Halyna znaczy się, jak nie wrzaśnie: „A co wy mnie tu, zieleninę stawiata?! To ja po to na wieś przejechała, żeby trawę wpaździerzać, jak kobyła jaka?! Gdzieśta słoninę pochowali, chitre łajzy wy?! Gdzie okowitka, się pytam grzecznie?!”. Nam to od razu jakby miodem po sercu posmarował – świat w barwach lepszych objawił się. Nu i zaczęła się balanga, całej to nawet nie pamiętamy. Podobno Halyna nad ranem jeszcze z chłopakami ze wsi pod sklepem balowała…

A tak w ogóle, to okazało się, że Halyna wcale nie ze stolycy, ino z Gdyni, a wywodzi się ze wsi jakiej kaszebskiej. Pedziała nam, że w Gdyni to śledź najbardziej umiłowano potrawo jest. Podobno śledzie tam się wpaździerza naokrętkie – na śniadanie, obiad i kolancję, na co dzień i od święta. Nawet nam przywiozła od siebie potrawę ze śledzi, co podobno ze samej Szwencji pochodzi! Aż dziwne, że nie nasza, po pod bimber idealna, nu, bajka normalnie!

sliedz2

Składniki:

Masa:

  • 8 solonych filetów śledziowych, porządnie wymoczonych
  • 400 twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki żelatyny
  • świeżo zmielony pieprz

Podstawa:

  • 8 kromek chleba żytniego
  • ½ kostki masła

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do przestygnięcia. Chleb wraz ze skórką rozdrobnić do uzyskania drobnych okruszków. Połączyć z masłem, tworząc elastyczną masę.

Do ok.100 ml wody wlewamy sok z cytryny, podgrzewamy i w powstałym płynie dokładnie rozpuszczamy żelatynę. Zostawiamy do przestygnięcia.

Śledzie kroimy w niewielkie kawałki, szczypior i koper siekamy, łączymy z twarogiem, suto doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Do masy wlewamy ostudzoną żelatynę i raz jeszcze dokładnie mieszamy.

Dużą keksówkę wykładamy w całości folią aluminiową. Na dnie układamy masę z chleba, starannie ugniatając, aby tworzyła solidną podstawę. Na wierzch wykładamy masę serowo – śledziową, wyrównując. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny. Terrinę podajemy pokrojoną w kwadraty, na każdym układając piórko cebuli.sliedz3

sliedz

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Maciej pisze:

    Ciekawy pomysł na przyrządzenie śledzi 😛 I nie ważne, że już po świętach 🙂

  2. Nu, po świętach, ale karnawał to tyż dobra okanzja do popełnienia takich śledzi, nieprawdaż? 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s