Ciasto baaardzo czekoladowe

Słyszelim, że czekolada w zimowe wieczory humor poprawia. No to upieklim se ciasto czekoladowe i wypróbowalim. I co? I bujda – bimberek humor poprawia zdecydowanie lepiej. Jak hto nie wierzy, niech na sobie samym weźmie i wypróbuje.ciasto3

Składniki:

Ciasto:

  • 50 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 zółtka
  • 6 białek
  • 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 60 g kakao
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, o wysokiej zawartości kakao
  • 20 ml whisky
  • sól

Polewa:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

W rondelku zagotowujemy kawę z cukrem (100 g), dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy whisky i kakao i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Studzimy. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy ponownie. W osobnym naczyniu ubijamy sztywną pianę z białek i soli, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Pianę bardzo delikatnie łączymy z czekoladową masą.

Spód tortownicy (u nas średnica 27 cm, ale polecamy mniejszą – ciasto będzie wyższe) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Z zewnątrz tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową. Na spód wylewamy ciasto i wyrównujemy. Tortownicę umieszczamy na dużej blasze do pieczenia z wysokimi brzegami, na blachę wylewamy gorącą wodę, tak, by sięgała do ok. 2 cm wysokości tortownicy. Wstawiamy o rozgrzanego do 180 stopni  piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 35 minut. Ciasto ma być wilgotne, konsystencją przypominające piankę.  Jeśli w trakcie pieczenia wierzch ciasta zacznie za bardzo się podpiekać, przykrywamy je od góry folią aluminiową.  Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy i dekorujemy polewą.

Przygotowanie polewy: śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie rozpuszczamy w niej czekoladę. Studzimy.

ciasto

ciasto2

Reklamy

4 Comments Add yours

  1. Zdecydowanie poprawia humor, szczególnie w tak pysznym wykonaniu. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !

  2. Dziękujemy za miłe słowa! I my wszystkiego dobrego w Nowym Roku Tobie, Jolanto, życzymy 🙂

  3. choca-loca pisze:

    już czytając składniki jestem w stanie sobie wyobrazić jak genialnie smakuje to ciasto. nie mogę się doczekać kiedy upiekę!

  4. Natalia B. pisze:

    Upieklam i …..najlepsze ciacho czekoladowe jakie jadlam!!!!!mega!!!!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s