Salca tomatas me kima, czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym

Czego by o Grekach nie mówić, to kuchnia ich pierwszorzędna jest.  Prosta, oparta na kilku podstawowych składnikach, przy garach sterczeć  za długo nie trza jak idiota (wiadomo przeca, że Grecy leniwi), a efekty takie, że paluchi lizać.

Takego sosika pomidorowego można se zrobić większo ilość, zapakować, rozumita, we w słoiki, zawekować i trzymać w spiżarce na czarno godzinę. Albo podsyłać raz w miesiącu rodzinie, co to do stolicy wyemigrowała – bo tam wiadomo, bida  i jeść ni ma co.

salca2

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 4 duże pomidory malinowe
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 1 kawałek cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • oregano, kumin, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno kroimy. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i smażymy do zarumienienia. Dodajemy pomidory, cynamon, doprawiamy cukrem, kuminem, oregano, solą i pieprzem. Dusimy około godziny na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej konsystencji. Z gotowego sosu usuwamy cynamon. Podajemy z makaronem.

salca1

salca

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Beecia pisze:

    Ten cynamon dla mnie jest małym zaskoczeniem, bo sam sos w sumie łatwizna do zrobienia 🙂

  2. Jozkoo pisze:

    Proste i smaczne – takie dania uwielbiam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s