Pączki z wątróbką

Przy tłustem czwartku, wiadomo, każden jeden pączki wpaździerza. Wpaździerzamy i my, ale że marmalada różana na zakąskie nie pasuje, zrobilim swojo wersję pączków – z wątróbko, z cebulo, z winiunciem – czyli tak, jak lubim najbardziej!

Pączki

Składniki:

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 400 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 60 g drożdży
  • 60 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • smalec do smażenia

Nadzienie:

  • 40 dkg wątróbki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka miodu
  • odrobina mąki
  • majeranek, tymianek, sól, pieprz
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Do miski wkruszamy drożdże, wlewamy kilka łyżek mleka i po dwie łyżki mąki i cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy stopione i przestudzone masło, żółtka i pozostałą mąkę, mleko i cukier. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując mąką, do gładkiej i elastycznej konsystencji. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 ½ h.

Przygotowujemy nadzienie. Wątróbki dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy mąką i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w talarki cebule i posiekany czosnek. Dusimy, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dokładamy miód, dolewamy wino i obficie posypujemy majerankiem i tymiankiem. Dusimy jeszcze ok. 5 minut. Po zdjęciu z ognia oprószamy solą i pieprzem, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie rozdrabniamy blenderem na gładki mus.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na grubość ok. 1 cm.  Z ciasta wykrajamy koła o średnicy ok. 8 cm. Na środku każdego z nich umieszczamy czubatą łyżeczkę nadzienia. Porządnie sklejamy, formujemy kulki i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Uformowane kulki przygniatamy lekko deską do krojenia, by uzyskać lekko spłaszczony kształt pączka. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

W dużym rondlu roztapiamy 3 kostki smalcu. Pączki smażymy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu, zrumieniając z obu stron. Gotowe pączki posypujemy parmezanem i cukrem pudrem.

Pączki1

Przepis inspirowany pączkami podawanymi w restauracji „Pod Zamkiem” w Kętrzynie.

Reklamy

4 Comments Add yours

  1. sonsiady z za miedzy pisze:

    Noo! I to jest dobry pączek! A nie dla gejii z dżemikiem.

  2. I to jest pączek wart zapomnienia o diecie! Jestem za!

  3. Aneta pisze:

    Intrygujące połączenie. Ale wygląd tego pączka, przemawia do mnie i chyba się skuszę na wypróbowanie! Niezmiernie się cieszę, że trafiłam na tego bloga! 🙂

  4. I my się cieszym, do częstszych odwiedzin zapraszając! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s