Śląskie rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą

Do Kulasy w odwiedziny przyjechała siostra, Maryla, z małżonkiem swoim, Mietkiem. Z daleka przyjechaly, bo aż ze Śląska. Marylka nasza jest, mazurska znaczy, ale Mietek to Ślązak w dziada pradziada. Jak cóś gada, to ciężko idzie zrozumić, o so chłopu chosi, bez kilku szklaneczek się nie idzie dogadać. Po kilku szklaneczkach zreszto tyż, bo jak Mietek wypije, to gada tylko o tem, po ile wungiel tera stoi i wykrzykuje cóś o paździerzonych decydentach, co kupalnie chco likwidować i co un, Mietek, im  zrobi jak ich gdzie tylko spotka. Całe szczęście Marylka wie, jak Mietkowi dywagancje pulityczne przerwac – trza go ino purządnie nakarmić. I nakarmiła, nas tyż przy okazji, porządnem śląskiem daniem, które tu, w naszech skromnech, wirtualnech progach Wam zademonstrujem.

 rolady

Składniki:

Rolady:

  • ½ kg mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 60 g boczku wędzonego
  • musztarda sarepska
  • koncentrat pomidorowy
  • ½ litra bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz

Kluski śląskie:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Modra kapusta:

  • ½ główki czerwonej kapusty
  • 50 g boczku wędzonego
  • ½ cebuli
  • ocet
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • smalec

rolady1

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy poszatkowaną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości kapusty. Odcedzamy z wody, jeśli to konieczne, następnie zalewamy odrobiną octu by nadać intensywny kolor. Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mięso myjemy, kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem i nacieramy solą i pieprzem. Każdy płat obficie smarujemy koncentratem oraz musztardą. Cebulę kroimy w plastry, boczek w drobną kostkę i układamy na płatach mięsa. Każdy płat dokładnie zwijamy  w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu. Podlewamy mięso bulionem i dusimy do miękkości.

W międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy ją taką samą ilością mąki ziemniaczanej. Dokładamy wyjęte uprzednio ziemniaki, solimy i dokładnie zagniatamy. Formujemy okrągłe, plaski kluski, w środku każdej robiąc palcem płytką dziurkę. Kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Ugotowane rolady wyjmujemy z garnka, a sos zagęszczamy mąką,  zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy ciepłe rolady z sosem, ugotowanymi kluskami i zimną kapustą.

 rolady2

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. No, jeżech ze Ślunska 🙂
    Rolada chyba smakowała?!

  2. Łooo. to wiemy, hto nam bedzie następno razo Mietka tłumaczył! Rolada elegancka, będziem robić częściej 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s