Królik z warzywami w czerwonym winie

Na tech pulitykach to my się za bardzo nie znamy, bo wieta, my ze wsi i w ogóle.  Ale z okanzji wyborów powiemy Wam jedno:  dla takich wiernych fanów kiszonych ogórków jak my wybór może być tylko jeden.

Nu, pulityka pulityko, a jeść cosik trza – na ten przykład królika se możeta, tak jak i my, upolować, sprawić i we winie przyrządzić. I co, że chałupa słomo kryta, że klepisko pod nogyma,  skoro na stole jak we samym Belwederze!

królik

Składniki:

  • 1 tuszka królika
  • 6 plasterków boczku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ kostki masła
  • 100 ml czerwonego wina
  • oliwa z oliwek
  • owoce jałowca, tymianek, rozmaryn, cząber, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Królika dokładnie myjemy i  dzielimy na części – skoki, łapy, comber w 3-4 kawałkach (w zależności od wielkości królika). Mostka i wątroby nie wyrzucamy  – mogą się przydać do przyrządzenia chociażby pasztetu. Mięso nacieramy solą, pieprzem i ziołami, następnie oliwą z oliwek i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.

Marchew i pietruszkę kroimy w duże kawałki, cebulę w duże piórka. Czosnku nie kroimy, tylko rozgniatamy dłonią.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła, wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy do delikatnego zeszklenia. Dokładamy marchew i pietruszkę, doprawiamy ziołami i solą, dusimy 3 minuty.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą, wykładamy na dno całą zawartość patelni.

Na patelni ponownie rozgrzewamy odrobinę oliwy z dwiema łyżkami masła. Zamarynowane mięso obsmażamy szybko z każdej strony. Zalewamy winem i dusimy przez chwilę. Następnie układamy kawałki królika w naczyniu żaroodpornym na warzywach i zalewamy wszystko płynem pozostałym po smażeniu. Pomiędzy kawałki mięsa wtykamy kilka owoców jałowca, kilka ziaren ziela angielskiego i dwa liście laurowe. Na wierzch układamy kawałki pozostałego masła i niedbale porwane plasterki boczku.

Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy 50 minut w 200 stopniach. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 10 minut.

Podajemy królika na warzywach, z puree z zielonej soczewicy z prażonym boczkiem i lekką sałatą skropioną cytryną.

królik2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s