Zupa krem z zielonych szparagów

Długośmy się do tech szparagów przekonywali, oj długo. A bo to zielone takie, a jak zielone, to wiadomo, przesadnie zdrowe musi. Albo też bo modne takie się wzięło zrobiło, szparagi wpaździerzać, bo tak se hto wymyślił i tera te wszystkie mianstowe jedzo na potęgie, bo trza i wypada. A my – wiadomo-  za modo spencjalnie nie przepadamy, trochie bo buntownicze natury nasze takie, ale najbardziej dlatego, że my ze wsi i się nie znamy… A, no i poza tem wszystkiem, to  niewyględne te szparagi wcale a wcale. Nu, sami musita przyznać, straszne to to, koszmarny sen ogrodnika normalnie. Ale nic to, se pedzielim, zmagalim się już kiedyś z morskimi potworami, to i szparagom śjakoś radę damy! I co, mili Państwo, się okazało? Że koszmarek wcale nie taki straszny, a więcej, smaczny nawet i na pewno nie raz jeszcze na stole zawita!

krem szparagowy2

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ze szparagów odłamujemy i wyrzucamy twarde końcówki. Dokładnie myjemy, odcinamy główki i odkładamy je na bok. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości.

Główki szparagów w międzyczasie polewamy na sicie wrzącą wodą, dzięki czemu zmiękną.

Ugotowane szparagi łączymy z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny i blendujemy wraz z bulionem na gładko. Doprawiamy do smaku i ewentualnie zagęszczamy skrobią. Na koniec dołączamy główki szparagów.

Podajemy z grzankami  z chleba wieloziarnistego natartego czosnkiem oraz z kleksem mascarpone.

krem szparagowy

Advertisements

3 Comments Add yours

  1. Proust zajadał się szparagami, a potem miał czelność napisać, że zmieniają one jego… ekhm.. nocnik we flakon perfum… Taki skutek uboczny tej mody 😀

  2. Ha, kolejny argument przeciwko szparagom! Trza zweryfikować, aczkolwiek u nas nocników ni ma, a z wychodka to i tak jest całkiem niezły flakon pierfum 😉

  3. kuchnia wege pisze:

    Po opisie bloga myślałam, że faktycznie trafię tu na jakąś przaśną kuchnię, a tu od razu takie delikatne, wyrafinowane danie. Super przepis, na pewno wykorzystam, uwielbiam kremy!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s