Bográcsgulyás, bograczem zwany

Zimno się, ludziska, zrobiło, z chałupy się czterech liter ruszać nie chce. Człek by tera jeno siedział przed piecem, popijając grzańca na bimberku. Że jak grzańca na bimberku? Nu, zwyczajnie – bimberek się na piecu podgrzewa, goździkami doprawia, cynamonu z leksza dosypuje i już, grzany bimberek gotowy! Tylko poramańczy lepij nie dodawać, bo aksamitny posmak kartochli w bimbrze zabijajo, a wiadomo powszechnie, to się nie godzi.  Ambrozja, wierzta albo nie wierzta! A jak rozgrzewa! A jak humor poprawia! Jak poprawimy jeszcze ciepło, treściwo zakąsko, to już i -30 nie straszne! Tako zakąsko na pewno jest madziarska zupa mięsna, co to ją uni w kociołkach nad ogniskami gotujo. Konkretna, tłusta i ostra jak stu diabłów, podawana z mącznymi kluseczkami! Polecamy!

bogracz

Składniki:

  • 80 dag wołowiny
  • 2 duże cebule
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 2 żółte papryki
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżki smalcu
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 1 pokruszona suszona czuszka
  • 2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz

Galuszki:

  • 1 jajko
  • mąka
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu roztapiamy smalec. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany smalec. Podsmażamy na złoto, dosypujemy suszoną paprykę i mieszamy. Wołowinę kroimy w ok. 1 cm kawałki i dorzucamy do cebuli. Wszystko podsmażamy. Wlewamy szklankę gorącej wody. Dorzucamy pokrojone w kostkę papryki i pomidory. Doprawiamy czuszką, kminkiem, solą i pieprzem. Całość  dusimy do miękkości mięsa (około 1,5 godziny) w razie potrzeby dolewając niewielkie ilości gorącej wody. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy gorącą wodą, tak, aby uzyskać konsystencję zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków.

Przygotowujemy kluseczki – ze wszystkich składników wyrabiamy kleiste ciasto, nieco gęstsze niż to na lane kluski. Następnie nabieramy ciasto na czubek łyżeczki i wrzucamy po kolei do gotującego się bogracza, gdzie zamienią się w małe kluseczki o nieregularnych kształtach.

Bogracz z kluseczkami gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy.

bogracz2

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Z tym bimberkiem i pomarańczem to święta prawda jest, ja dla was powiem. Nie godzi się zacnego trunku zamorskimi wynalazkami psuć, kartochlany czy żytni bukiet kalając. Nu, chyba że samogonki nie ma się i grzańca się robi z łyskacza czy innego Napoliona – wtenczas jak najbardziej dodatki aromatycznościowe wskazane są, gdyż te wszystkie rude to one walą jak raz przepędzona cukrówa z karbidem od Pytluka Władysława. Zupka mięsna z grzańcem na zapojkę… to to robota!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s