Pieczone ziemniaki z twarogiem, cheddarem i wędzonym pstrągiem

zimnior2

Można se wydziwiać w tej kuchni, ile się tylko zachce. Można czarować, kombinować, wymyślać, słowem – durnia kleić można, ile wlezie.  Ale prawda jest taka, że nadejdzie chwila, w której człowiekowi się zachce wpieprzyć zwykłego, swojskiego ziemniora. Czyż nie tak? Ziemnior, psze państwa, zawsze smakuje, nigdy nie zawiedzie, ba, można się pokusić, że ziemnior prawdziwym przyjacielem jest! A gdyby tak ziemniora, z sympatii czystej, wędzonym pstrągiem potraktować, to już to przestaje być zwykły ziemnior. Wtedy to jest, wyimaginujta se, Wyrafinowany Ziemnior, królewskiego stołu godny! Powiecie: „a skąd ja tera wędzonego pstrąga wezmę, a”? A ja wam już odpowiadam, za darmo wam odpowiem, z serca dobrego!  A idzieta do Kulasy, dajeta flaszkie, a Kulasa daje wam pstrąga, osobistemi ręcyma uwędzonego, we własnej wędzarni, co to ją między stodoło a szklarnio ma. Prawda, że proste? Nu, nie ma za co, niech Wam na zdrowie służy!

zimnior3

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 200 g chudego twarogu
  • 150 ml śmietany 18%
  • 100 g startego cheddara
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ wędzonego pstrąga
  • masło
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki kroimy w grube plastry. Układamy na folii aluminiowej i szczodrze posypujemy wiórkami masła. Szczelnie zawijamy folię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy 40-50 minut, do miękkości ziemniaków. W międzyczasie łączymy śmietanę, twaróg, ser i czosnek, doprawiamy solą i dużą dawką pieprzu. Odstawiamy do lodówki do czasu, aż ziemniaki będą gotowe. Na upieczone plastry ziemniaków nakładamy łyżkę serowego farszu i dekorujemy kawałkami wędzonego pstrąga. Podajemy na ciepło.

zimnior

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Bardzo smaczna propozycja

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s